13 Eylül Dünya Sepsis Günü
24 Mayıs 2023

13 Eylül Dünya Sepsis Günü

“Sepsisi Tanı, Hayatı Kurtar”

Sepsis Nedir?

Vücudun enfeksiyonlara karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda, kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen bir klinik tablodur. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor.

Kimler Risk Altında?

1 yaş altı çocuklar, 60 yaş üzerindeki erişkinler, kronik akciğer, karaciğer ve kalp hastalığı olanlar, dalağı alınmış kişiler, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, diyabet ve AİDS hastaları risk altında olarak değerlendiriliyor.

Belirtileri Nelerdir?

Konuşma bozukluğu, şuur bulanıklığı, titreme, yüksek ateş, kas ağrısı, idrar çıkışının olmaması, nefes darlığı, ciltte renk değişikliği gibi belirtiler sepsis hastalığını düşündürmektedir. Bu belirtilerin görülmesi halinde kişiler vakit kaybetmeden aile hekimi ya da sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.

Hastalık Nasıl Önlenebilir?

Enfeksiyonlara karşı aşılanmayla, el hijyeninin sağlanmasıyla, hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenmesiyle, toplumda farkındalık oluşmasıyla hastalığı önlemek mümkündür.

1. Sepsis Nedir?

2. Sepsis Risk Grupları